Speluitleg
Paintball

Geschiedenis

Net als veel andere vormen van sport en spel komt paintball oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In 1970 vond James Hale van Daisy Manufacturing het eerste paintballgeweer uit. Dit geweer was ontwikkeld voor boeren om bomen en vee te markeren. Het eerste paintballspel werd in New Hampshire in 1981 gespeeld door Bod Gurnsey, Hayes Noel en Charles Gaines.

Paintball in het kort

Paintball, het spel met verfballetjes, is geschikt voor jong en oud. Dit strategische spel wordt gespeeld op een woest en natuurrijk terrein, voorzien van diverse hindernissen, bosjes, struiken en hutten of in onze indoorlocatie met autowrakken, huisjes en mijnschachten. De deelnemers, gekleed in camouflageoveralls, worden verdeeld in twee teams. Het doel van dit spel verschilt per missie en is afhankelijk van het veld waar u op speelt. Dit kan bijvoorbeeld het veroveren van de vlag van de tegenstander, het beschermen van ‘de president’ of het innemen van een vijandelijk fort zijn. De vijand wordt uitgeschakeld met paintballs, speciale met gelatine gevulde balletjes die milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar zijn. Elk spel duurt ongeveer twintig minuten en staat onder leiding van een marshall.

Voorbereiding

Veiligheid staat bij Starworld / Paintball Twente hoog in het vaandel. Daarom krijgt u na aankomst op onze Indoor- of Outdoor locatie eerst een uitgebreide instructie over het spel, de uitrusting en de veiligheidsregels door één van onze gekwalificeerde medewerkers. Daarna ontvangt u de benodigde uitrusting en worden de teams ingedeeld.

Het spel

De regels zijn simpel. Als een van de deelnemers door een verfballetjes van het andere team wordt geraakt is dit een “hit”. De getroffene zal het speelveld verlaten. Door het uitschakelen van de tegenstander kan op een strategische manier jacht worden gemaakt op de vlag. Maar overwicht in het spel betekent niet direct dat je de winnaar wordt! Een foutieve beslissing in de organisatie of een onoplettendheid van een van je teamgenoten kan ervoor zorgen dat je afscheid moet nemen van enkele strijdkrachten. Je moet je terugtrekken. Door middel van improvisatie, het aanvallen vanuit een onverwachte hoek en het verrassen van je tegenstander is het mogelijk om je doel alsnog te bereiken. Het team dat als eerste de vlag van de tegenpartij verovert, is de winnaar. Op een dag, middag of avond worden meerdere rondes gespeeld. Zo krijgen de deelnemers die al vroeg de strijd hebben moeten opgeven nogmaals de kans zich te bewijzen.

Paintball is een spannend spel. Deelnemers die in het wilde weg en op eigen houtje op pad gaan, zullen het niet redden. Er is meer voor nodig om dit spel te winnen. Strategie, creativiteit en overleg met teamgenoten, dit alles vormt de basis voor een goed resultaat. Na de instructies van de marshall zal elk team een plan maken om de tegenpartij uit te schakelen.

Ontvangst

Bij Paintball Twente reserveert u van tevoren. Bij deze reservering wordt besproken welk pakket u neemt en bespreken we eventuele speciale wensen.
Bij ontvangst kan bijvoorbeeld worden afgesproken om een kopje koffie met cake te nuttigen, een kop soep met brood te nuttigen, etc. Kortom wij zijn hierin zeer flexibel. In onze Indoor-locatie is het zelfs mogelijk om voor het paintballen een vergadering of meeting te houden in een daarvoor apart gereserveerde ruimte.
Na de ontvangst zult u zich gaan omkleden, hier begint voor de meeste mensen de adrenaline al te stromen! Na het omkleden zult u een uitgebreide uitleg krijgen over:

De veiligheid
Het materiaal
Het spel
Onze huisregels

Na deze uitleg maken wij een rondje door het speelveld waar u zult gaan spelen en gaan wij een keertje proefschieten. Na deze briefing zullen beide teams naar hun vlag gaan en daar nog even hun tactiek bespreken.
Daarna volgt het startsignaal! Actie!!

Veiligheidsregels

Bij Paintball Twente staat veiligheid voorop!
Wanneer u onze uitleg goed opvolgt hoeft u zich geen zorgen te maken over uw veiligheid. De volgende regels dienen strikt nageleefd te worden:

Er mag geen alcohol geconsumeerd worden voordat de paintballwapens zijn ingeleverd.
Er mag niet geschoten worden op deelnemers met hun wapen boven hun hoofd.
Er mag niet op elkaar geschoten worden binnen 5 meter.
Het masker mag pas afgezet worden nadat de deelnemer de veiligheidszone heeft betreden.

Speltypes

U zult bij ons verschillende ‘heats’ paintball spelen, deze zullen ongeveer 20 minuten per sessie duren. Het spel is afgelopen als de tijd voorbij is of het doel van het spel bereikt is. Bij drukte (vooral in de weekenden) kan het voorkomen dat de wachttijden langer zijn. Het kan dan ook voorkomen dat een kleinere groep een enkele ‘heat’ mee zal spelen met andere “kleinere” groepen.
Wanneer u geraakt bent door een paintball en hiervan een vlek ziet bent u uitgeschakeld. U zet dan uw wapen op veilig en houdt deze boven uw hoofd, zodat iedereen kan zien dat u geraakt bent en u veilig het strijdtoneel kan verlaten. Het wapen boven uw hoofd is het teken voor uw tegenstanders dat zij niet meer op u mogen schieten.
U heeft de keuze uit de volgende type spelen;

1 | Verover de vlag
De twee teams zullen elkaar gaan bestrijden met het doel de vlag van de
tegenstander te veroveren. U kunt ervoor kiezen of de uitgeschakelde spelers het speelveld uit moeten en wachten op de volgende sessie of dat deze spelers de vlaggenbasis aantikken en weer verder spelen.

Een team heeft gewonnen als deze de vlag van de tegenstanders
heeft veroverd of als deze het gehele andere team heeft uitgeschakeld.
Wanneer het spel beëindigd wordt vanwege de tijdslimiet heeft het team met de meest overgebleven spelers gewonnen.

2 | De president
Van één team wordt een persoon tot president gekozen, deze speler krijgt een opvallend pak en deze moet door de eigen groep van de ene naar de andere basis gebracht worden zonder geraakt te worden.
Wordt de president geraakt dan is de tegenpartij winnaar, haalt de president echter ongeschonden de overkant dan wint de groep van de president.
Hierna wordt er gewisseld en mag de tegenstander het proberen.

3 | Piggy hunt
Speciaal voor de bruid(egom) hebben wij dit spel.
Deze speler wordt in een speciaal koeien- varkens- of konijnenpak gehesen.
De “ Piggy ” krijgt een speciaal en sneller wapen en ruim voldoende paintballs, terwijl de “Hunters” een beperkt aantal paintballs krijgen.
De “Piggy” krijgt 2 minuten de tijd om zich te verschuilen in het speelveld.
Na het startsignaal zal de “Hunt” beginnen.

4 | Speedball
De beide teams gaan erop uit om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk tegenstanders uit te schakelen. Degene die de meeste tegenstanders uitschakelt is de winnaar.

5 | Buddy
U gaat er samen met een partner op uit om zoveel mogelijk andere groepjes van 2 uit te schakelen.
Wordt uw “Buddy” uitgeschakeld bent u beide uitgeschakeld.
U moet dus op uzelf letten en op uw “Buddy” !

6 | Kraak de code
Dit spel wordt gespeeld in onze indoorlocatie.
Hier is het de bedoeling om 4 belangrijke codes die verspreidt
liggen over het hele speelveld liggen te zoeken.
Deze heeft een team nodig om zijn eigen sirene en
zwaailicht te activeren om zo het spel te winnen.

Arrangement op maat?

Arrangement op maat? Kom in contact met Paintball Twente of ga naar onze arrangement op maat maker en laat je paintballdromen werkelijkheid worden. We creëren het perfecte paintballarrangement voor jou. Let's make it happen!